Млекопреработвател: Българските млечни продукти ще поскъпват още

От над 10 години сигнализираме, че в сектора по продажби на дребно се наблюдава изкривяване на разпределението на парите. Огромна част от цената, която плащат българите за хранителни продукти, остава само в първия етап на хранителната верига, а именно в продажбите на дребно, в магазините. Това каза пред Евронюз България Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.
"Отдавна сме сигнализирали КЗК, че не е нормално един кашкавал да се продава за 25 лева или 30 лева, а производителят да получава 12-14 лева. Не е нормално едно сирене да се продава за 20 лева, а производителят да получава 10-11 лева. Така надолу по веригата страдат и земеделците, които произвеждат фуражи", каза той.
По думите на Владислав Михайлов, над 60% от свинското месо, което се продава у нас, е вносно, както и над 90% от телешкото. По отношение на млекопроизводството, около 90% от суровината е българска, посочи още той.
„Нашите ферми са изключително раздребнени, средствата, които се получават като европейско финансиране, не са достатъчни и така се получава една малко по-висока цена. Основен проблем при поскъпването на българските млечни продукти през последните месеци е и това, че липсават помощи за електроенергията. Ние бяхме тотално изключени от подпомагане. Категорично млечните продукти ще поскъпват още, но в краткосрочен план очаквам да има леко поевтиняване“, посочи още Михайлов.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/mlekoprerabotvatel-balgarskite/


